Waarom groente en fruit?
Stiekem weten we het wel, maar het ook doen is toch nog een stapje lastiger.
Op tv, radio en in de krant hoor en lees je er steeds meer over: “Eet voldoende groente en fruit.”
Steeds meer scholen gaan over op stappen over het principe ‘gezonde school’. Dit houdt in, geen snoep of koek mee naar school en ook de traktaties moeten verantwoord zijn.
Ik heb niet de behoefte om hier een oordeel over te vellen, maar het feit dat dit steeds meer gebeurd geeft aan dat het een ‘hot item’ is.
In mijn optiek is het vooral belangrijk dat men zich bewust is van wat hij eet/drinkt en ook instaat is om te kunnen genieten van gezonde voeding.
En denk je aan gezonde voeding dan heb je het meteen over groente en fruit.
Maar waarom is dit nu zo belangrijk? Ik licht het graag aan je toe.
Groente en fruit voorzien ons van vitamines en mineralen die we nodig hebben om vitaal te worden en te blijven. Het zorgt ervoor dat ons immuunsysteem sterk is en dat wij beter bestand zijn tegen ziektes. Het is uiteraard geen zwart-wit wetenschap, want ja je kan nog steeds ziek worden wanneer je gezond eet. Maar steeds meer onderzoeken wijzen uit dat gezonde voeding de kans op ziekte verkleint en/of er voor zorgt dat je sneller en beter hersteld na een ziekte.
Maar groente en fruit bevatten ook vezels die onze spijsvertering bevorderen.
De vertering van ons voedsel (spijs) kost veel energie, dus moeten we er ook voor zorgen dat er voeding in gaat die de juiste energie geeft.
En goede spijvertering zorgt ervoor dat we niet onnodig veel energie verliezen. Want bij het verliezen van te veel energie en het binnen krijgen van de verkeerde energie ontstaat er een te kort en dat kan diverse klachten veroorzaken. Denk aan vermoeidheid, huidproblemen, lage weerstand, etc.
Daarnaast zorgt het eten van groente en fruit ook voor een langer verzadigingsgevoel en vertraging van de spijvertering waardoor voedingsstoffen langzamer en geleidelijker worden afgegeven.
Als je verzadigd bent zal je minder tot geen last hebben van een snack attacks. En snack attack wordt vaak veroorzaakt door een te lage bloedsuikerspiegel. Dat is ook de reden dat ons lichaam dan vraagt om snelle suikers en die zitten vooral in snoep en koek. Ja dit geeft ook energie, maar dit is energie die snel op is en waar ons lichaam vrij weinig aan heeft.
Groente en fruit bevatten ook natuurlijke suikers welke wel de juiste energie geven voor aan lichaam. En die ons suikerspiegel beter stabiel kunnen houden, helemaal wanneer dit wordt gegeten in combinatie met bijvoorbeeld goede vetten uit noten.
En leuke bijkomstigheid, groente en fruit bevatten veel minder calorieën dan snoep en koek en zijn onbewerkt en daardoor per definitie beter voor ons lichaam dan snoep en koek.
Weer even terug naar groente en fruit…
In Nederland zijn we gewend in de ochtend en bij de lunch koud te eten. We eten dan vaak een boterham of een bakje zuivel met ontbijtgranen en een beetje fruit.
Op zich niks mis mee, maar vaak bevat deze maaltijd geen groente.
Er wordt geadviseerd om iedere dag minstens 200gram (bereidde) groente te eten en 2 stuks fruit. En nee daar mee wordt niet 2 stukjes appel bedoeld 😊
Het fruit is voor de meeste mensen niet zo moeilijk. Maar die groente, dat is nog best lastig.
Omdat wij in Nederland met name in de avond warm eten, komt ook dan pas de groente op tafel. En zie dan maar eens 200gram weg te werken. Dat is nog best veel!
Dus hoe fijn zou het zijn als je bij het ontbijt of de lunch ook al groente binnenkrijgt. Of als tussendoortje.
Veel mensen denken dat dit erg ingewikkeld is om te realiseren, want tja je hebt geen magnetron op je werk, dus kan het niet warm maken, of je hebt geen koelkast dus kunt het niet koud houden.
Maar echt, het hoeft allemaal niet zo moeilijk.
Maak voor de ochtend een groente smoothie en hop je eerste portie groente is binnen.
Neem als tussendoortje kleine tomaatjes, reepjes paprika en stukjes wortel mee.
Maak een lekkere grote pan soep in het weekend en verpak deze per portie en neem dit mee naar werk. Oke opwarmen is dan wel zo lekker. Kan dat niet op je werk, dat kan je dit ook thuis doen en het dan in een thermosfles meenemen.
Restje eten over van de vorige dag, neem het mee naar je werk. Dit laatste werkt natuurlijk alleen wanneer deze maaltijd ook groente bevat.
Hou je niet zo van koken of heb je vooral in het weekend of op je vrije dag de tijd om wat uitgebreider te koken, met lekker veel verse groente. Maak dan extra veel zodat je porties kan invriezen of in de koelkast kunt zetten voor een andere dag.
Wil je hier nu meer over weten neem dan eens een kijkje bij de recepten op mijn website.
www.birfit.nl/recepten.
Daar vindt je verschillende groente rijke recepten die snel te maken zijn en die je prima een dag later ook kunt eten. Ook vind je er recepten voor groente smoothies en muffins van zoete aardappel.
Kan je niet genoeg krijgen van die recepten en wil je er meer. Of wil je een compleetadvies om jouw vitaliteit te vergroten, neem dan contact met mij op.
