top of page

Hormonen

Een hormonale disbalans uit zich op verschillende manieren:

Een paar voorbeelden zijn: slaapproblemen, stemminswisselingen, een verhoogde bloeddruk, en minder energie.

Jouw hormonale gezondheid heb je gelukkig gedeeltelijk zelf in de hand.

Ik geef je graag 6 basis regels om jouw hormonen in balans te houden.

Uiteraard zijn er ook biologische factoren die zorgen voor een verandering in hormonen. Deze factoren kan je niet altijd voorkomen. Maar door hier op in te spelen kan je er wel voor zorgen dat je er zo min mogelijk last van hebt.


1. Zorg dat je iedere dag beweegt.

Kies een bewegingsvorm die je leuk vindt. Of combineer bewegen met andere dingen die ook moeten. Bijvoorbeeld boodschappen doen op de fiets, je kind naar school brengen met de fiets of lopend, naar een andere verdieping gaan met de trap. Wandelend vergaderen of telefoneren. Of stap eens een bushalte eerder uit. Je hoeft niet pers naar de sportschool om te beween. In en rondom je huis zijn verschillende vormen van gratis fitness te vinden.


2. Zorg voor ontspanning en voldoende sociale contacten.

Stress hoort bij het leven en kun je niet altijd voorkomen. Maar je kunt er wel voor zorgen dat er ontspanning tegenover staat. Bijvoorbeeld door na iedere stressvolle activiteit een ontspannende activiteit te doen. Dit hoeft echt niet lang te duren. Haal bewust een paar keer diep adem via je neus en uit via je mond. Of drink een kopje thee. Warme drank brengt ons systeem tot rust.

Ook het hebben van sociale contacten is hier een goede manier voor. Dus een praatje met je collega is ook helemaal goed.

Plan in je agenda niet alleen de dingen die moeten, maar vooral ook de dingen die je wilt.

Heb je veel piekergedachten die jou bezighouden, praat erover of zoek hulp.


3. Goed slapen moet je serieus nemen!

Slaap is ontzettend belangrijk voor je hormonale evenwicht. En verdient veel aandacht.

Ga serieus aan de slag om je nachtrust te verbeteren. Kleine aanpassingen in je slaapkamer kunnen al groot effect hebben. Neem je matras en kussen onder de loep, verhuis elektronica (smartphones, tablets en tv’s) naar een andere kamer, zorg voor verduisterende gordijnen en houd je slaapkamer rond de 18 graden.

Een goede nachtrust begint al overdag. Dus zoek overdag de buitenlucht op, zodat ’s avonds je ogen sneller dichtvallen.

Wil hier meer over weten lees dan ook mijn blog over slaap. https://www.birfit.nl/post/slaap


4. Houd je darmen in topconditie

Je darmen ondersteunen een evenwichtige hormoonproductie. Om de darmen in goede conditie te houden, zijn vezels onmisbaar. Haal ze uit groente, fruit en granen. Zet voor een blije buik de volgende producten op je boodschappenlijstje: yoghurt, peulvruchten, lijnzaad, kruidenthee, gedroogd fruit, groenten. Gevarieerd eten doet je darmen goed!


5. Eet gevarieerd en kies zoveel mogelijk voor onbewerkte verse voeding.

Zet vaker groene groente op het menu. Zo krijg je genoeg chlorofyl binnen, een stof die hormoon-onvriendelijke stoffen helpt afvoeren. Zorg ook voor een goede inname van omega-3 vetzuren. In vette vis zit een aanzienlijke hoeveelheid omega-3. Plantaardige bronnen van omega-3 zijn onder andere: walnoten, lijnzaad, spruiten en chiazaad.


6. Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel.

Iedereen voelt zich beter met een stabiele bloedsuikerspiegel.

Voedingsmiddelen hebben een verschillend effect op je bloedsuikerspiegel. Zo stijgt je bloedsuikerspiegel sneller door een witte boterham met hagelslag dan roggebrood met een gekookt ei. Vezelrijke producten, onbewerkte voeding en producten met een laag suikergehalte zorgen voor een langer verzadigingsgevoel en voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Door minder snelle koolhydraten te eten uit (wit)brood of (witte)pasta houd je je bloedsuikerspiegel langer stabiel. Kies ook voor voedingsmiddelen waaraan geen suikers zijn toegevoegd.


Wil je hier meer over weten lees dan ook mijn blog over ‘stabiele bloedsuikerspiegel’

https://www.birfit.nl/post/stabiele-bloedsuikerspiegel


Wil jij graag je hormonale balans terug krijgen, maar weet je niet goed waar te beginnen. Ik help je graag. Stuur mij een mail of vul het contactformulier op de site in en ik neem spoedig contact met je op.


6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Slaap

bottom of page